10 întrebări frecvente despre implantul dentar
Implantologie • 22 Martie 2015
Implantul dentar este cea mai bună metodă de înlocuire a unui dinte pierdut pentru pacientul care nu prezintă contraindicații în privința acestei proceduri. Un implant dentar redă cel mai bine funcția și fizionomia dintelui pierdut, putând avea chiar o estetică mai bună decât dintele original – culoare mai albă, formă perfectă.
Ce este un implant dentar?
Un Implant dentar este format din 3 componente menite să înlocuiască dintele pierdut:
-
O tijă metalică (ancoră) asemănătoare unui șurub, din titan, care pătrunde în osul arcadei dentare, jucând rolul rădăcinii dintelui;
-
Un bont protetic care se fixează pe tijă și care joacă un rol esențial pentru susținerea coroniței;
-
Coronița dentară.
Implantul dentar este în prezent cea mai folosită și recomandată metodă pentru a înlocui dinții lipsă, pe care apoi se pot realiza lucrări ceramice, protetice, coroane pe implant, punți pe implant.
Cât timp durează procedura? Este nevoie să îmi iau concediu?
Întreaga procedură durează până la câteva luni, incluzând mai mulți pași pentru realizarea cărora nu este nevoie să vă luați concediu.
Prima etapă a implantului constă într-o operație ușoară, cu o agresivitate asemănătoare unei extracții dentare, în care are loc montarea ancorei și a bontului protetic. În unele situații, ancora și bontul protetic se pot monta în etape separate. Durata intervenției poate ajunge până la câteva ore, în funcție de complexitatea operației.
După prima etapă se așteaptă 4-6 luni, perioadă necesară vindecării gingiei și integrării în os a implantului. A doua etapă – etapa protetică – se realizează după perioada integrării implantului dentar și constă în finalizarea tratamentului stabilit, care poate fi reprezentat de montarea coroniței, a lucrării protetice, a punților pe implant etc.
Este dureroasă procedura de implantare?
Procedura de implantare nu este deloc dureroasă, având loc sub anestezie locală, la fel ca în cazul extracției dentare. După dispariția efectului anesteziei este posibil ca pacientul să simtă un disconfort ușor la locul implantului, însă acest disconfort dispare cu un analgezic uzual indicat de medicul stomatolog.
Cine sunt candidații pentru implantul dentar?
Orice persoană cu o stare de sănătate relativ bună, care nu se află în perioada de creștere și căreia medicul stomatolog îi recomandă implantul dentar pentru a înlocui unul sau mai mulți dinți lipsă.
Pentru realizarea unui implant este necesar să existe suficient țesut osos pentru fixarea tijei, însă există și proceduri de adiție osoasă prin care se suplimentează cantitatea de os existentă.
Ce analize sunt necesare înaintea unui implant dentar?
Pentru a evita posibile complicații, înaintea intervenției de implantare se pot cere radiografii dentare și un set de analize care includ: hemoleucograma completă, glicemie, calcemie, timpii de coagulare, timpii de sângerare, acid uric, uree, colesterol, VSH și eventual analize specifice pentru pacientul în cauză.
Care sunt contraindicațiile unui implant dentar?
Implantul dentar nu este recomandat persoanelor care suferă de diabet zaharat, care au o stare generală nefavorabilă, care au suferit un infarct cardiac recent, care suferă de osteoporoză, reumatism articular acut, hipertensiune sau la pacienții uremici, cu tare sanguine sau bolnavilor iradiați.
Inserarea unui implant dentar nu este posibilă nici când, local, există un câmp protetic nefavorabil, cu lipsă masivă de structură osoasa, sau când structurile anatomice de vecinătate nu o permit (gaura mentonieră, canal mandibular).
Bruxismul (scrâșnitul din dinți) face ca forțele distribuite asupra implantului să fie nefavorabile, ducând la nereușita procedurii.
O atenție deosebită se atrage “fumătorilor înrăiți”, cărora li se recomandă rărirea țigărilor fumate sau chiar renunțarea la fumat, studiile demonstrând că durata de viață a implantului a fost scurtată considerabil în cazul celor care au continuat să fumeze.
Care sunt avantajele și dezavantajele implantului dentar?
Implantul dentar se apropie cel mai mult de un dinte natural, îmbunătățind masticația și oferind avantajele estetice cele mai bune. Implantul dentar nu presupune afectarea dinților vecini și chiar protejează osul arcadei, fiind durabil și rezistent.
Igiena dentară este foarte importantă pentru pacienții cu implant. Un pacient purtător de implant trebuie să știe că păstrarea implantului în gura depinde exclusiv de curățarea gingiei din jurul implantului. De asemenea la fiecare 6 luni este necesară vizita în cabinetul stomatologic pentru igienizare și evaluare periodică.
Care este “durata de viață” a implantului dentar?
“Durata de viață” a unui implant dentar diferă de la o persoană la alta, în funcție de sănătatea fiecărui pacient, dar și de gradul de îngrijire a implantului. Îngrijit corect, implantul dentar modern are o durată nedeterminată, putând rezista chiar întreaga viață. Totuși se acceptă o medie de 10 ani pentru durata unui implant dentar în cazul persoanelor cu igienă orală deficitară sau boli cronice.
Există posibilitatea ca organismul să respingă implantul?
În cazuri extrem de rare, când există o alergie necunoscută la materialele din care este realizat implantul sau când pacientul nu respectă normele de igienă orală, organismul poate respinge implantul respectiv. În această situație implantul este îndepărtat, se curăță zona și se închide rana, fiind contraindicată orice intervenție stomatologică pentru o periadă de timp. Apoi, după caz, se poate indica reimplantarea sau se recurge la altă metodă de tratament.
Ma voi simți la fel de bine cu implantul dentar ca și cu dinții naturali?
Cu siguranță da, caci implantul dentar se apropie cel mai mult de confortul dinților naturali. Mai mult decât atât, implantul dentar prezintă o funcționalitate ridicată și o estetică poate chiar mai bună decât a dintelui pierdut.
---
În situația în care aveți întrebări suplimentare despre implantul dentar, costurile și prețurile unui implant, nu ezitați să ne contactați.
Programare consultație
Dorești sfaturi, informații suplimentare și detalii despre serviciile noastre? Solicită o consultație gratuită.