Ce putem face dacă avem unul sau mai mulți dinți lipsă?

Ce putem face dacă avem unul sau mai mulți dinți lipsă?

Implantologie • 11 Decembrie 2015

Una dintre cele mai frecvente probleme cu care se confruntă stomatologul în cabinet o reprezintă tratarea edentațiilor (lipsa unuia sau a mai multor dinți), în această situație prezentându-se atât adulții, cât și tinerii.

De ce ajungem să pierdem dinții?

De obicei primul dinte pierdut îl reprezintă molarul de 6 ani, acesta fiind și primul dinte definitiv care crește pe arcadă. Vârsta fragedă la care apare acest dinte și lipsa dobândirii unor informații corecte despre igiena orală ale copilului conduc la afectarea, în timp, a molarului, astfel că la vârstă adultă multe persoane ajung sa îl piardă.

Fumatul, igiena orală inadecvată și alimentația nesănătoasă reprezintă de asemenea factori de risc pentru pierderea dinților. Anumite boli cronice, cum ar fi hepatitele, diabetul zahar, bolile cardiovasculare predispun la boala paradontală, ceea ce duce la pierderea dinților.

Ce putem face când avem unul sau mai mulți dinți lipsa?

Soluțiile de tratament în cazul lipsei dinților variază în funcție de mai mulți factori, cum ar fi starea de sănătate a pacientului, bugetul, individualizarea tratamentului stomatologic.

Implantul dentar

Considerat astăzi ca fiind cea mai bună metodă de înlocuire a dinților lipsă, implantul dentar este tot mai folosit, tehnicile moderne permițând adaptarea tratamentului pentru aproape orice pacient. Există puține contraindicații pentru realizarea implantului dentar.

Implantul dentar imită practic anatomia unui dinte, prezentând o rădăcină metalică (este prima care se montează), dar și o coroană. Realizarea implantului dentar trebuie făcută cât mai aproape de pierderea dintelui, pentru că în cazul edentațiilor mai vechi dinții vecini, dar și cei opuși de pe cealaltă arcadă migrează în timp și tind să înlocuiască spațiul lipsă.

Medicul poate realiza implantul chiar în aceeași ședință cu extracția dentară. Dacă a trecut mult timp de la extracție iar dinții vecini au migrat, este posibil ca stomatologul să vă recomande purtarea unui aparat dentar pentru refacerea spațiului unde urmează a se realiza implantul.

Avantajele implantului dentar:

  • Estetica impecabilă;

  • Realizarea implantului nu presupune afectarea dinților vecini;

  • Coroanele dentare pot fi realizate individual, “dinte cu dinte”;

  • Durata de viață foarte lungă.

Realizarea implanturilor dentare durează mai mult decât în cazul lucrărilor clasice, iar uneori poate fi necesară o adiție osoasă dacă medicul va considera că nu este suficient os pe arcadă pentru a menține implantul.

Lucrările clasice (punțile dentare) pentru înlocuirea dinților lipsă

Atunci când implantul dentar nu se poate realiza sau este refuzat de către pacient, se pot recomanda lucrările clasice de înlocuire a dinților lipsă.

Acestea constau în devitalizarea dinților vecini edentației și pregătirea acestora pentru coroane. Practic dinții vecini sunt dinții “stâlpi” care vor menține întreaga lucrare.

Lucrările dentare clasice (punțile dentare) pot înlocui unul sau mai mulți dinți, însa prezintă câteva dezavantaje comparativ cu implantul dentar:

  • Necesită compromiterea dinților “stâlpi”;

  • Lucrarea este alcătuită din mai mulți dinți “lipiți”;

  • Spațiul de sub lucrare se curăță greu.

Avantajele lucrărilor clasice comparativ cu implantul dentar sunt legate de timpul mult mai scurt de execuție, dar și de prețul mai accesibil.

Înlocuirea dinților terminali

Atunci când ultimele măsele lipsesc iar implantul nu se poate realiza fie pentru că pacientul refuză, fie pentru că există contraindicații, se vor folosi tehnici speciale de tratament pentru că nu mai există decât un dinte “stâlp”, astfel că punțile dentare nu se pot realiza.

Pentru edentațiile terminale, pacienții pot alege proteza parțială mobilizabilă scheletată. Cele mai uzitate sisteme sunt cele cu capse, culise sau telescoape. Procedura constă în realizarea unei proteze care să înlocuiască măselele lipsă. Întrucât acționează în timp ca un “clește de extracție lent” pe dintele vecin de care se prinde, această lucrare mobilizează dinții limitanți, determinând un grad avansat de resorbție la nivelul osului. Altfel spus, aceste lucrări vor conduce în timp spre o edentație mult mai extinsă sau chiar totală. În aceste situații recomandat este implantul dentar.

Ce putem face când lipsesc toți dinții de pe o arcadă?

În această situație pacientul poate opta pentru protezele totale sau pentru o lucrare realizată pe baza implanturilor. A doua situație presupune o intervenție complexă, de aceea este indicat să discutați cu medicul dumneavoastră și să îi adresați orice întrebare legată de implanturile dentare.

Pentru orice informație privind soluțiile de tratament în cazul dinților lipsă ori pentru a cere o a doua opinie medicală, nu ezitați să ne contactați.

 

Programare consultație

Dorești sfaturi, informații suplimentare și detalii despre serviciile noastre? Solicită o consultație gratuită.

Loading...