Pas cu pas: cum se realizează un implant dentar

Pas cu pas: cum se realizează un implant dentar

Implantologie • 6 Mai 2015

Lipsa dinților influențează puternic felul în care o persoană mănâncă, vorbește sau arată. Lipsa unui dinte nu ridică doar o problemă estetică, ci și o problemă de sănătate generală a cavității orale, căci presiunile mai mari pe ceilalți dinți cresc riscul de apariție a altor afecțiuni dentare.

Știați că atunci când un dinte lipsește, dinții vecini se mișcă, migrează către zona lipsă, în încercarea de a ocupa spațiul respectiv? În plus dintele opus de asemenea migrează către arcada unde există spațiu. De exemplu, dacă o măsea de pe maxilar lipsește (o măsea „de sus”), dinții vecini se apropie, iar măseaua care corespunde pe mandibulă (măseaua „de jos” corespondentă celei lipsă) se înalță pentru a suplini spațiul anormal dintre dinți.

Această migrare a dinților este deosebit de importantă pentru implantul dentar, pentru că un pacient care vine târziu de la extracție nu va mai avea suficent spațiu pentru implantare. În această situație fie se recurge la alt tratament, fie se montează un aparat dentar pentru refacerea spațiilor interdentare, astfel încât ulterior să se apeleze la implantul dentar.

De aceea, daca aveți un dinte lipsă și doriți un implant dentar, este indicat să nu întârziați vizita la stomatolog.

Pentru că orice pacient prezintă multe întrebări cu privire la implantul dentar, vă invit să descoperiți cum se realizează „înlocuirea unui dinte”, etapă cu etapă.

Pas cu pas: cum se realizează implantul dentar

Examinarea cavității orale

Înainte de a lua orice decizie, este foarte importantă o consultație a medicului stomatolog prin care acesta să stabilească dacă se poate face sau nu un implant dentar. Medicul va examina atent cavitatea orală și va pune întrebări despre eventuale boli ale pacientului, despre starea generală de sănătate a acestuia, alergii și stil de viață.

Pacientul ideal pentru implantul dentar este în plină sănătate, cu bune obiceiuri alimentare și igienă corectă a cavității orale. Igiena dentară este foarte importantă pentru succesul implantului, dar și pentru durata de viață a acestuia. De asemenea, pacientul implantat trebuie să se prezinte la stomatolog din 6 în 6 luni pentru o evaluare a sănătații orale, dar și pentru igienizarea implantului.

În urma consultației stomatologul îi va prescrie pacientului o serie de analize și o radiografie dentară panoramică, iar în unele cazuri chiar tomografie computerizată. Dacă sunt probleme de sănătate generală sau probleme dentare, acestea trebuie rezolvate înainte de începerea intervenției chirurgicale.

Rezultatele investigațiilor vor fi analizate și se va constata dacă se poate realiza implantul dentar. În cazul în care nu există suficient țesul osos pentru a se realiza implantarea tijei, se poate recurge la adiție osoasă.

În funcție de situația fiecărui pacient în parte, stomatologul stabilește tipul implantului necesar pentru bune rezultate.

Prima etapă a implantului dentar

Implantul dentar este format dintr-o tijă asemănătoare unui șurub care va fi monatată în os, iar în aceasta se fixează bontul protetic. Peste bont va fi montată ulterior coroana denatară.

În prima etapă are loc o operație prin care se realizează implantarea în os a tijei și bontului implantului. În unele cazuri bontul se poate monta într-o etapă separată, ulterioară montării tijei.

Operația se realizează de către specialist sub anestezie locală – anestezia obișnuită care se face și în cazul unei extracții dentare. Astfel că procedeul de implantare este nedureros, însă pacientul „simte” că se lucrează pentru că este conștient (nu se află sub anestezie generală).

Specialistul realizează o incizie (o tăietură) la nivelul gingiei, care ulterior este decolată punându-se în evidență osul. Urmează trepanarea acestuia cu o serie de freze special calibrate în funcție de tipul implantului, apoi inserarea propriu-zisă a implantului, realizându-se ceea ce numim stabilitate primară.

După inserarea implantului gingia va fi suturată în poziția inițială, urmând ca firele de sutură să fie scoase după 7-10 zile.

Întreaga procedură durează între 30 de minute și câteva ore, în funcție de complexitatea lucrării și de numărul de implanturi care sunt realizate. Există cazuri în care se pot monta mai multe implanturi în aceeași ședință.

Pacientul este trimis acasă cu recomandarea de a întreține o bună igienă orală. În cazul în care după încetarea efectului anesteziei apar dureri, se pot prescrie analgetice uzuale de tipul ibuprofenului sau ketoprofenului.

După scoaterea firelor de la nivelul gingiei, pacientul se mai întoarce la medic abia după 3 luni (în cazul implanturilor pe mandibulă) sau 6 luni (pentru implanturile situate pe maxilar). În toată această perioadă se realizează stabilizarea secundară, adică integrarea în os a implatului.

A doua etapa a implantului dentar

În această etapă are loc protezarea definitivă. Medicul va lua mulajele necesare și le va trimite tehnicianului dentar, urmând să fie realizată coroana dentară. Este posibil ca pacientul să fie chemat la câteva vizite pentru proba lucrării dentare.

Odată fixată coronița, lucrearea este finalizată iar pacientul se va prezenta din nou în cabinetul stomatologic la fiecare jumătate de an pentru controlul de rutină și curățarea implantului.

Prețuri implant dentar și servicii asociate

Lista completă de prețuri și servicii de implantologie oferite de Pro-Dental Cosmetics & Implant SRL, actualizată pe 1 Iunie 2022.

Adiție osoasa + membra titan3000 LEI
Repoziționare nerv alveolar inferior / hemiarcada4000 LEI
Tehnica Khoury – prelevare bloc osos5000 LEI
Implant dentar MegaGen2500 LEI
Implant Straumann3500 LEI
Membrană Geistlich1500 LEI
Descoperire implant + capă de vindecare100 LEI
Membrană Cytoplast1000 LEI
Bio-Oss 0,5 g1000 LEI
Sinus lifting închis1500 LEI
Sinus lifting deschis2000 LEI
Cauterizare100 LEI

Dacă aveți întrebări cu privire la realizarea implantului dentar, preturi, reduceri si costuri pentru implant dentar, nu ezitați să ne contactați.

 

Programare consultație

Dorești sfaturi, informații suplimentare și detalii despre serviciile noastre? Solicită o consultație gratuită.

Loading...