10 întrebări frecvente despre implantul dentar

22 Martie 2015 • Implantologie

Implantul dentar este cea mai bună metodă de înlocuire a unui dinte pierdut pentru pacientul care nu prezintă contraindicaţii în privinţa acestei proceduri. Un implant dentar redă cel mai bine funcţia şi fizionomia dintelui pierdut, putând avea chiar o estetică mai bună decât dintele original – culoare mai albă, formă perfectă.

Implantul dentar: 10 întrebări frecvente

Ce este un implant dentar?

Un Implant dentar este format din 3 componente menite să înlocuiască dintele pierdut:

  • O tijă metalică (ancoră) asemănătoare unui şurub, din titan, care pătrunde în osul arcadei dentare, jucând rolul rădăcinii dintelui;

  • Un bont protetic care se fixează pe tijă şi care joacă un rol esenţial pentru susţinerea coroniţei;

  • Coroniţa dentară.

Implantul dentar este în prezent cea mai folosită şi recomandată metodă pentru a înlocui dinţii lipsă, pe care apoi se pot realiza lucrări ceramice, protetice, coroane pe implant, punţi pe implant.

Cât timp durează procedura? Este nevoie să îmi iau concediu?

Întreaga procedură durează până la câteva luni, incluzând mai mulţi paşi pentru realizarea cărora nu este nevoie să vă luaţi concediu.

Prima etapă a implantului constă într-o operaţie uşoară, cu o agresivitate asemănătoare unei extracţii dentare, în care are loc montarea ancorei şi a bontului protetic. În unele situaţii, ancora şi bontul protetic se pot monta în etape separate. Durata intervenţiei poate ajunge până la câteva ore, în funcţie de complexitatea operaţiei.

După prima etapă se aşteaptă 4-6 luni, perioadă necesară vindecării gingiei şi integrării în os a implantului. A doua etapă – etapa protetică – se realizează după perioada integrării implantului dentar şi constă în finalizarea tratamentului stabilit, care poate fi reprezentat de montarea coroniţei, a lucrării protetice, a punţilor pe implant etc.

Este dureroasă procedura de implantare?

Procedura de implantare nu este deloc dureroasă, având loc sub anestezie locală, la fel ca în cazul extracţiei dentare. După dispariţia efectului anesteziei este posibil ca pacientul să simtă un disconfort uşor la locul implantului, însă acest disconfort dispare cu un analgezic uzual indicat de medicul stomatolog.

Cine sunt candidaţii pentru implantul dentar?

Orice persoană cu o stare de sănătate relativ bună, care nu se află în perioada de creştere şi căreia medicul stomatolog îi recomandă implantul dentar pentru a înlocui unul sau mai mulţi dinţi lipsă.

Pentru realizarea unui implant este necesar să existe suficient ţesut osos pentru fixarea tijei, însă există şi proceduri de adiţie osoasă prin care se suplimentează cantitatea de os existentă.

Ce analize sunt necesare înaintea unui implant dentar?

Pentru a evita posibile complicaţii, înaintea intervenţiei de implantare se pot cere radiografii dentare şi un set de analize care includ: hemoleucograma completă, glicemie, calcemie, timpii de coagulare, timpii de sângerare, acid uric, uree, colesterol, VSH şi eventual analize specifice pentru pacientul în cauză.

Care sunt contraindicaţiile unui implant dentar?

Implantul dentar nu este recomandat persoanelor care suferă de diabet zaharat, care au o stare generală nefavorabilă, care au suferit un infarct cardiac recent, care suferă de osteoporoză, reumatism articular acut, hipertensiune sau la pacienţii uremici, cu tare sanguine sau bolnavilor iradiaţi.

Inserarea unui implant dentar nu este posibilă nici când, local, există un câmp protetic nefavorabil, cu lipsă masivă de structură osoasa, sau când structurile anatomice de vecinătate nu o permit (gaura mentonieră, canal mandibular).

Bruxismul (scrâşnitul din dinţi) face ca forţele distribuite asupra implantului să fie nefavorabile, ducând la nereuşita procedurii.

O atenţie deosebită se atrage “fumătorilor înrăiţi”, cărora li se recomandă rărirea ţigărilor fumate sau chiar renunţarea la fumat, studiile demonstrând că durata de viaţă a implantului a fost scurtată considerabil în cazul celor care au continuat să fumeze.

Care sunt avantajele şi dezavantajele implantului dentar?

Implantul dentar se apropie cel mai mult de un dinte natural, îmbunătăţind masticaţia şi oferind avantajele estetice cele mai bune. Implantul dentar nu presupune afectarea dinţilor vecini şi chiar protejează osul arcadei, fiind durabil şi rezistent.

Igiena dentară este foarte importantă pentru pacienţii cu implant. Un pacient purtător de implant trebuie să ştie că păstrarea implantului în gura depinde exclusiv de curăţarea gingiei din jurul implantului. De asemenea la fiecare 6 luni este necesară vizita în cabinetul stomatologic pentru igienizare şi evaluare periodică.

Care este “durata de viaţă” a implantului dentar?

“Durata de viaţă” a unui implant dentar diferă de la o persoană la alta, în funcţie de sănătatea fiecărui pacient, dar şi de gradul de îngrijire a implantului. Îngrijit corect, implantul dentar modern are o durată nedeterminată, putând rezista chiar întreaga viaţă. Totuşi se acceptă o medie de 10 ani pentru durata unui implant dentar în cazul persoanelor cu igienă orală deficitară sau boli cronice.

Există posibilitatea ca organismul să respingă implantul?

În cazuri extrem de rare, când există o alergie necunoscută la materialele din care este realizat implantul sau când pacientul nu respectă normele de igienă orală, organismul poate respinge implantul respectiv. În această situaţie implantul este îndepărtat, se curăţă zona şi se închide rana, fiind contraindicată orice intervenţie stomatologică pentru o periadă de timp. Apoi, după caz, se poate indica reimplantarea sau se recurge la altă metodă de tratament.

Ma voi simţi la fel de bine cu implantul dentar ca şi cu dinţii naturali?

Cu siguranţă da, caci implantul dentar se apropie cel mai mult de confortul dinţilor naturali. Mai mult decât atât, implantul dentar prezintă o funcţionalitate ridicată şi o estetică poate chiar mai bună decât a dintelui pierdut.

---

În situaţia în care aveţi întrebări suplimentare despre implantul dentar, costurile și prețurile unui implant, nu ezitaţi să ne contactaţi.

O zi plina de zambete,

Specialist implantologie CMI Dr. Todosi, București


Pentru informatii suplimentare consulta lista completa de servicii de servicii stomatologice de implantologie si oferta de preturi si servicii de implantologie. Dacă ai o problemă sau nelămurire te rugăm sa ne contactezi pentru a stabili o consultație, un plan de tratament sau alte detalii suplimentare.


Sfaturi și noutăți

Ce facem în cazul unui dinte spart?

Ce facem în cazul unui dinte spart?

15 Martie 2015

Fracturile dentare pot să apară în urma mestecării unor alimente tari, precum nuci, alune, sâmburi de...

Ce este tartrul dentar?

Ce este tartrul dentar?

8 Martie 2015

Tartrul dentar (piatra dentară) poate apărea atât la adulţi, cât şi la copii, favorizând formarea...

Alături de colaboratorii mei și o echipa profesionistă de tehnicieni orice zâmbet poate fi recâștigat. Și, odată cu el, încrederea în sine.

Despre noi

Dorești sfaturi, informații suplimentare și detalii despre serviciile noastre? Solicită o consultație gratuită.

Contactează-ne!