Cum se îngrijesc protezele dentare

Cum se îngrijesc protezele dentare

Protetică dentară • 1 Septembrie 2015

Purtarea protezelor dentare rareori aduce complicații în privința sănătății orale, însă poate avea un impact considerabil în stilul de viață al pacientului.

Complicațiile date de protezele dentare constau frecvent în infecții și apar de cele mai multe ori din cauza unei igiene incorecte. De aceea îngrijirea pretezelor dentare devine deosebit de importantă pentru menținerea sănătății țesuturilor pe care acestea se sprijină (în special pentru menținerea sănătății gingiilor).

Protezele dentare sunt realizate din materiale ce au o rezistență asemănătoare dinților naturali. Rolul acestora constă atât în asigurarea funcțiilor masticatorii, cât și în redarea aspectului fizionomic al pacientului pentru care pierderea danturii poate avea un puternic impact psihologic și social.

Protezele dentare: le purtăm permanent sau le dăm jos pe timpul nopții?

În primele săptămâni de purtare a protezelor dentare ar trebui ca acestea să fie menținute permanent, astfel încât să aibă loc acomodarea gingiilor și maxilarelor cu acestea. Această perioadă este mai incomodă pentru pacient, putând să apară chiar iritații ușoare ale limbii sau ale “cerului gurii” (bolta palatină).

În această perioadă de acomodare este indicat să consumați alimente moi și să evitați pâinea prăjită, legumele crude, semințele și alte alimente tari. De asemenea medicul stomatolog vă recomandă să nu mușcați cu dinții frontali, ci în special cu caninii și să mestecați alimentele pe ambele părți, astfel încât proteza să se fixeze cât mai bine și acomodarea maxilarelor și a gingiilor să se realizeze cât mai repede.

Igiena orală în această perioadă este deosebit de importantă. Este indicat să vă curățați dinții, chiar și cei ce aparțin protezei, după fiecare masă. Se folosește o periuță de dinți cu peri moi (soft) și apă sau paste de dinți speciale pentru proteze (cele obișnuite sunt ușor abrazive și pot duce, în timp, la pierderea luciului danturii). Gura se clătește cu apă de gură dedicată pacienților cu proteze, care are rol de a reduce iritațiile și de a îndepărta placa bacteriană.

Odată ce acomodarea s-a realizat, medicul va recomanda ca proteza dentară să fie dată jos în fiecare noapte.

Cum îngrijim protezele dentare?

Înainte de a da jos proteza dentară, se clătește gura cu apă. Apoi se folosesc mișcări de balansare până ce proteza se desprinde și poate fi înlăturată. Nu este indicat să vă grăbiți, atât pentru a nu vă răni, cât și pentru a evita scăparea protezei pe jos, situație care ar putea duce la spargerea sau degradarea acesteia. Dacă totuși proteza a fost fisurată sau ruptă, nu este recomandat să încercați să o reparați singuri, putând duce la compromiterea acesteia. Adresați-vă medicului dumneavoastră pentru a rezolva problema.

Odată înlăturată, proteza se curăță meticulos cu o periuță soft și o pastă de dinți specială (aceasta este mai puțin abrazivă și nu afectează luciul dinților) sau chiar cu apă. Apoi proteza se va lăsa pe timpul noptii într-un pahar cu apă în care puteți adăuga o soluție specială ce ajută la dezinfectarea acesteia și la îndepărtarea tartrului.

În continuare se curăță delicat gingiile cu un tifon sau cu o periuță cu peri foarte moi, urmând a masa gingiile. Masajul gingiilor este deosebit de important pentru menținerea sănătății acestora, ele susținând proteza dentară. Puteți folosi periuța electrică cu program special pentru masarea gingiilor.

Se curăță de asemenea limba și mucoasele obrajilor și se folosește o apă de gură recomandată de medicul stomatolog.

Dimineața, înainte de a introduce în gură proteza dentară, se clătește gura, apoi se spală proteza sub jet de apă rece.

Nu uitați de vizita la medicul stomatolog

Dacă aveți proteză dentară nu înseamnă că puteți uita de medicul stomatolog. Lipsa dinților naturali sau a implanturilor și purtarea protezelor duce, în timp, la modificări ale fizionomiei feței și a maxilarelor. Acestea se pot micșora în timp, protezele se pot destabiliza și pot să apară complicații.

De aceea este indicat să vă vizitați medicul stomatolog la fiecare jumătate de an. În mod obișnuit, schimbarea protezelor dentare este recomandată la 10 ani, însă această perioadă poate varia în funcție de tipul protezei, de gradul de respectare a igienei dentare de către pacient sau în funcție de alți factori personali.

Dacă aveți întrebări cu privire la îngrijirea protezelor dentare, nu ezitați să ne contactați.

Programare consultație

Dorești sfaturi, informații suplimentare și detalii despre serviciile noastre? Solicită o consultație gratuită.

Loading...