Ce este tartrul dentar, de ce apare și cum scăpăm de el
Cosmetică dentară • 8 Martie 2015
Tartrul dentar (piatra dentară) poate apărea atât la adulți, cât și la copii, favorizând formarea cariilor și putând duce la pierderea dinților.
Ce este tartrul dentar?
Tartrul sau “piatra” dentară cum i se mai spune în mod popular reprezintă un depozit organo-mineral de culoare galben-brună ce apare atât la dantura definitivă, cât și la cea temporară, “de lapte” a copilului. Tartrul se poate forma de asemenea și la nivelul punților dentare, protezelor și aparatelor ortodontice.
Acest depozit galben-brun reprezintă de fapt mineralizarea plăcii bacteriene și a sărurilor de calciu din saliva, formarea tartrului fiind influențată de alimentație și fluxul salivar.
Cum știu dacă am tartru dentar?
Tartrul se formează cu precădere pe suprafața externă a molarilor superiori, pe suprafața internă a dinților inferiori, dar și în spațiile dintre dinți.
Prezența tartrului poate fi vizibilă sau nu cu ochiul liber, existânt doua tipuri de tartru dentar: supragingival și subgingival.
Tartrul supragingival poate avea culoare alb-gălbuie și în această situație este greu de observat de către pacient. Apare în special la persoanele tinere și cu timpul se poate înnegri prin consumul alimentelor care “pătează” dinții (cafea, ceai, ciocolată, fructe de pădure, dulciuri cu adaos de coloranți etc.) sau prin fumat. Acest tip de tartru împiedică mineralizarea smalțului și predispune la formarea cariilor dentare.
Tartrul subgingival determină sângerarea gingiilor, este foarte aderent și de culoare închisă. Prezența tartrului subgingival este periculoasă pentru sănătatea dinților pentru că poate irita gingiile și poate duce la formarea pungilor de puroi la acest nivel, poate crește mobilitatea dentară și, în timp, favorizează parodontoza și pierderea dinților.
Poți suspecta prezența tartrului dentar dacă:
-
iți sângerează gingiile când te speli pe dinți;
-
simți depuneri la nivelul dinților chiar și după periaj, aceștia au suprafața aspră și nu netedă;
-
simți un miros neplăcut în gură;
-
observi în oglindă, când zâmbești, pete gălbui sau cenușii la nivelul dinților.
Cum prevenim apariția tartrului dentar?
Formarea tartrului dentar poate fi întârziată prin câteva măsuri simple:
-
perierea dinților de cel puțin 2 ori pe zi;
-
folosirea aței dentare și a apei de gură;
-
evitarea folosirii scobitorilor și a altor ustensile improvizate pentru a curăța dinții;
-
mestecarea corectă a alimentelor;
-
menținerea unui regim alimentar echilibrat și sănătos.
Tartrul dentar se poate forma în ciuda unei igiene orale riguroase, de aceea este indicată vizita la medicul stomatolog la fieare 6 luni. În cazul fumătorilor sau a pacienților cu implanturi dentare ori lucrări protetice, tartrul se formează mai repede, vizita la stomatolog fiind indicată la 4 luni.
Cum scăpăm de tartrul dentar?
Fiind foarte aderent și dur, tartrul dentar în niciun caz nu se poate îndepărta acasă ori prin periaj excesiv. Acesta este un mit, oricât de mult v-ați spăla pe dinți tartrul odată format nu va fi îndepărtat.
Se recomandă astfel detartrajul urmat de periajul profesionist.
Detartrajul modern NU este dureros în cele mai multe cazuri și folosește ultrasunetele pentru a sparge tartrul dentar și a-l curăța de pe dinți. Această tehnică nu afectează smalțul dentar și nici sănătatea dinților. Există însă situații când pacientul prezintă sensibilitate dentară, detartrajul creând un ușor disconfort.
Fiecare detartraj este urmat de periajul profesionist, care presupune folosirea unei periuțe rotative și a unei paste abrazive speciale pentru curățarea ultimelor resturi de pe dinți, dar și a petelor, lustruind smalțul și întârziind asfel viitoarele depuneri de tartru.
Este posibil ca după detartraj să apară o sensibilitate dentară la consumul de alimente dulci, reci, acre sau fierbinți, care dispare după câteva zile.
Detartrajul este indicat înaintea oricărei manopere în cabinetul stomatologic, pentru că presupune înlăturarea plăcii bacteriene și crearea unui mediu “curat” în cavitatea orală, urmând a se realiza orice tratament.
Nu uita! Tartrul favorizează apariția cariilor și poate duce la pierderea dinților. Efectuează detartrajul la fiecare jumătate de an sau conform recomandării medicului stomatolog.
Programare consultație
Dorești sfaturi, informații suplimentare și detalii despre serviciile noastre? Solicită o consultație gratuită.