Ce este tartrul dentar, de ce apare şi cum scăpăm de el

8 Martie 2015 • Cosmetică dentară

Tartrul dentar (piatra dentară) poate apărea atât la adulţi, cât şi la copii, favorizând formarea cariilor şi putând duce la pierderea dinţilor.

Ce este tartrul dentar?

Ce este tartrul dentar?

Tartrul sau “piatra” dentară cum i se mai spune în mod popular reprezintă un depozit organo-mineral de culoare galben-brună ce apare atât la dantura definitivă, cât şi la cea temporară, “de lapte” a copilului. Tartrul se poate forma de asemenea şi la nivelul punţilor dentare, protezelor şi aparatelor ortodontice.

Acest depozit galben-brun reprezintă de fapt mineralizarea plăcii bacteriene şi a sărurilor de calciu din saliva, formarea tartrului fiind influenţată de alimentaţie şi fluxul salivar.

Cum ştiu dacă am tartru dentar?

Tartrul se formează cu precădere pe suprafaţa externă a molarilor superiori, pe suprafaţa internă a dinţilor inferiori, dar şi în spaţiile dintre dinţi.

Prezenţa tartrului poate fi vizibilă sau nu cu ochiul liber, existânt doua tipuri de tartru dentar: supragingival şi subgingival.

Tartrul supragingival poate avea culoare alb-gălbuie şi în această situaţie este greu de observat de către pacient. Apare în special la persoanele tinere şi cu timpul se poate înnegri prin consumul alimentelor care “pătează” dinţii (cafea, ceai, ciocolată, fructe de pădure, dulciuri cu adaos de coloranţi etc.) sau prin fumat. Acest tip de tartru împiedică mineralizarea smalţului şi predispune la formarea cariilor dentare.

Tartrul subgingival determină sângerarea gingiilor, este foarte aderent şi de culoare închisă. Prezenţa tartrului subgingival este periculoasă pentru sănătatea dinţilor pentru că poate irita gingiile şi poate duce la formarea pungilor de puroi la acest nivel, poate creşte mobilitatea dentară şi, în timp, favorizează parodontoza şi pierderea dinţilor.

Poţi suspecta prezenţa tartrului dentar dacă:

  • iţi sângerează gingiile când te speli pe dinţi;

  • simţi depuneri la nivelul dinţilor chiar şi după periaj, aceştia au suprafaţa aspră şi nu netedă;

  • simţi un miros neplăcut în gură;

  • observi în oglindă, când zâmbeşti, pete gălbui sau cenuşii la nivelul dinţilor.

Cum prevenim apariţia tartrului dentar?

Formarea tartrului dentar poate fi întârziată prin câteva măsuri simple:

  • perierea dinţilor de cel puţin 2 ori pe zi;

  • folosirea aţei dentare şi a apei de gură;

  • evitarea folosirii scobitorilor şi a altor ustensile improvizate pentru a curăţa dinţii;

  • mestecarea corectă a alimentelor;

  • menţinerea unui regim alimentar echilibrat şi sănătos.

Tartrul dentar se poate forma în ciuda unei igiene orale riguroase, de aceea este indicată vizita la medicul stomatolog la fieare 6 luni. În cazul fumătorilor sau a pacienţilor cu implanturi dentare ori lucrări protetice, tartrul se formează mai repede, vizita la stomatolog fiind indicată la 4 luni.

Cum scăpăm de tartrul dentar?

Fiind foarte aderent şi dur, tartrul dentar în niciun caz nu se poate îndepărta acasă ori prin periaj excesiv. Acesta este un mit, oricât de mult v-aţi spăla pe dinţi tartrul odată format nu va fi îndepărtat.

Se recomandă astfel detartrajul urmat de periajul profesionist.

Detartrajul modern NU este dureros în cele mai multe cazuri şi foloseşte ultrasunetele pentru a sparge tartrul dentar şi a-l curăţa de pe dinţi. Această tehnică nu afectează smalţul dentar şi nici sănătatea dinţilor. Există însă situaţii când pacientul prezintă sensibilitate dentară, detartrajul creând un uşor disconfort.

Fiecare detartraj este urmat de periajul profesionist, care presupune folosirea unei periuţe rotative şi a unei paste abrazive speciale pentru curăţarea ultimelor resturi de pe dinţi, dar şi a petelor, lustruind smalţul şi întârziind asfel viitoarele depuneri de tartru.

Este posibil ca după detartraj să apară o sensibilitate dentară la consumul de alimente dulci, reci, acre sau fierbinţi, care dispare după câteva zile.

Detartrajul este indicat înaintea oricărei manopere în cabinetul stomatologic, pentru că presupune înlăturarea plăcii bacteriene şi crearea unui mediu “curat” în cavitatea orală, urmând a se realiza orice tratament.

Nu uita! Tartrul favorizează apariţia cariilor şi poate duce la pierderea dinţilor. Efectuează detartrajul la fiecare jumătate de an sau conform recomandării medicului stomatolog.

O zi plina de zambete,

Specialist implantologie CMI Dr. Todosi, București


Pentru informatii suplimentare consulta lista completa de servicii de servicii stomatologice de cosmetică dentară si oferta de preturi si servicii de cosmetică dentară. Dacă ai o problemă sau nelămurire te rugăm sa ne contactezi pentru a stabili o consultație, un plan de tratament sau alte detalii suplimentare.


Alături de colaboratorii mei și o echipa profesionistă de tehnicieni orice zâmbet poate fi recâștigat. Și, odată cu el, încrederea în sine.

Despre noi

Dorești sfaturi, informații suplimentare și detalii despre serviciile noastre? Solicită o consultație gratuită.

Contactează-ne!