Ce ar trebui să ştiţi despre scoaterea nervului dentar

6 Aprilie 2015 • Endodonție

Scoaterea nervului dentar reprezintă un procedeu necesar atunci când camera pulpară a fost atinsă (în cazul unei carii avansate sau al unei traume dentare), dar şi atunci când se doreşte realizarea unei lucrări stomatologice ce presupune devitalizarea dintelui.

Ce ar trebui să ştiţi despre scoaterea nervului dentar

Scurtă incursiune anatomică

Dintele este format din trei straturi, fiecare cu rol diferit şi funcţii esenţiale în menţinerea vitalităţii acestuia. Stratul exterior al coroanei dentare este reprezentat de smalţ, care se continuă la nivelul rădăcinii cu cementul. Următoarea structură este dentina, iar la interiorul dintelui se delimitează camera pulpară, unde se găsesc vasele de sânge şi nervul dentar.

Nervul şi vasele de sânge situate în camera pulpară asigură hrănirea şi vitalitatea dintelui, de aceea un dinte cu nervul scos se va numi devital. Totuşi dintele nu „moare” în urma acestui procedeu, ci continuă să funcţioneze primind nutrienţii necesari de la vasele de sânge şi ţesuturile învecinate rădăcinii, care îi vor asigura susţinerea în os, prevenindu-se astfel pierderea dintelui respectiv.

Când este indicată scoaterea nervului dentar?

Sunt câteva situaţii în care pacientului i se recomandă devitalizarea dintelui, extirparea nervului fiind indicată atunci când:

  • apare durere dentară la mestecarea unor alimente tari. De obicei această durere „la presiune” trădează o afectare a nervului dentar, de cele mai multe ori fiind cazul unei carii dentare avansate sub smalţ, care atinge camera pulpară şi care nu este neapărat vizibilă pentru pacient. Dintele poate părea normal, dar sub smalţ este o carie ascunsă. Astfel de carii sunt des întâlnite la nivelul molarilor (măselelor).

  • dintele prezintă o sensibilitate crescută la alimente reci sau fierbinţi, sensibilitate manifestată printr-o durere acută.

  • dintele prezintă o carie mare, certă, care atinge camera pulpară. În această situaţie apare iniţial durerea dentară. Dacă pacientul întârzie să se prezinte la stomatolog, nervul „moare” cu timpul şi durerea dispare. Deşi dintele devine asimptomatic, aceasta nu înseamnă că distrugerea structurilor dentare nu continuă să se producă. Durerea a disparut pentru că nervul a fost „omorât”, însă infecţia continuă să se propage, ducând la gangrenă pulpară şi chiar la pierderea dintelui.

  • se doreşte o lucrare protetică ce presupune şlefuirea dintelui. În acest caz este recomandată scoaterea nervului.

  • există o traumă, o fractură dentară;

  • dintele se înnegreşte (semn de devitalizare);

  • când sunt semne de abces dentar (măsea umflată) sau gingia din jurul dintelui se umflă.

Pas cu pas: cum se scoate nervul unui dinte

Scoaterea nervului dentar face parte din tratamentul endodontic şi necesită multă atenţie şi îndemânare din partea medicului, devitalizarea dintelui fiind considerată singura manevră „oarbă” din cadrul practicii stomatologice.

Tratamentul de canal se poate realiza în una sau mai multe şedinţe, în funcţie de starea dintelui afectat. Iniţial, pacientului i se recomandă o radiografie dentară care va oferi medicului detalii despre starea rădăcinii dentare, dar şi despre forma şi lungimea canalelor radiculare.

Atunci când se hotărăşte devitalizarea dintelui, se realizează o anestezie dentară, astfel că întreg procesul nu este dureros. Apoi se curăţă canalele rădăcinii, se realizează prepararea şi conformarea mecanică a acestora, sterilizarea şi obturarea.

Prin sterilizare se încearcă îndepărtarea resturilor de ţesut din camera pulpară, dar şi a microorganismelor, astfel încât la nivelul rădăcinii să nu se dezvolte mai târziu o infecţie. obturarea presupune umplerea canalelor radiculare cu un material special ce nu permite dezvoltarea infecţiilor pe viitor.

Statisticile arată că reuşita tratamentelor endodontice este între 75-95%, succesul fiind crescut prin respectarea cu stricteţe a paşilor de pregătire şi tratare a canalelor radiculare.

Durerea dentară persistă după scoaterea nervului?

Despre succesul sau eşecul tratamentului endodontic.

După devitalizarea dintelui durerea poate să reapară, iar caracteristicile acesteia sunt sugestive sau nu pentru eşecul tratamentului endodontic.

Dacă durerea apare imediat după realizarea tratamentului

În această situaţie pacientul simte o durere uşoară care cedează la analgetice uzuale şi care dispare de la sine în câteva zile. Această durere nu indică eşecul tratamentului, ci apare în urma iritării ţesuturilor din vârful rădăcinii, care au fost „atinse” în timpul tratamentului endodontic.

Dacă durerea apare după un timp mai lung de la obturaţia canalului

În această situaţie se consideră eşecul tratamentului endodontic. Durerea apare pentru că rădăcina dintelui s-a infectat fie prin înmulţirea bacteriilor care au rămas pe canal (în cazul unor manevre stomatologice incorecte), fie prin contaminarea rădăcinii cu microorganisme ajunse la acest nivel prin fisuri ale dintelui sau prin infecţii aflate în vecinătatea rădăcinii.

În cazul eşecului, medicul stomatolog poate propune retratamentul endodontic în speranţa unei reuşite, individualizând procedura pentru fiecare pacient în parte.

---

În situaţia în care aveţi întrebări suplimentare despre scoaterea nervului, costurile și prețurile extirpării unui nerv, nu ezitaţi să ne contactaţi.

O zi plina de zambete,

Specialist implantologie CMI Dr. Todosi, București


Pentru informatii suplimentare consulta lista completa de servicii de servicii stomatologice de endodonție si oferta de preturi si servicii de endodonție. Dacă ai o problemă sau nelămurire te rugăm sa ne contactezi pentru a stabili o consultație, un plan de tratament sau alte detalii suplimentare.


Sfaturi și noutăți

Măsea umflată? – ce este de făcut

Măsea umflată? – ce este de făcut

31 Martie 2015

Măseaua umflată (abces dentar) trebuie considerată o urgență medicală și se datorează formării unei colecții de...

Implantul dentar: 10 întrebări frecvente

Implantul dentar: 10 întrebări frecvente

22 Martie 2015

Implantul dentar este cea mai bună metodă de înlocuire a unui dinte pierdut pentru pacientul care nu...

Ce facem în cazul unui dinte spart?

Ce facem în cazul unui dinte spart?

15 Martie 2015

Fracturile dentare pot să apară în urma mestecării unor alimente tari, precum nuci, alune, sâmburi de...

Alături de colaboratorii mei și o echipa profesionistă de tehnicieni orice zâmbet poate fi recâștigat. Și, odată cu el, încrederea în sine.

Despre noi

Dorești sfaturi, informații suplimentare și detalii despre serviciile noastre? Solicită o consultație gratuită.

Contactează-ne!