Ce facem în cazul unui dinte spart (fracturi dentare)?

15 Martie 2015 • Implantologie

Fracturile dentare pot să apară în urma mestecării unor alimente tari, precum nuci, alune, sâmburi de fructe, covrigi sau pâine uscată, dar de asemenea se pot produce și în urma unor traumatisme (rutiere, domestice, sportive), prin căderi sau lovituri. Fractura dentară (dinte spart) poate să apară atât în cazul unui dinte devital (dinte care are nervul scos), cât şi în cazul unui dinte vital (care prezintă încă nervul).

Ce facem în cazul unui dinte spart?

Fracturile dentare pe dinţi devitali

Dinţii devitali (care au nervul scos) prezintă o rezistenţă scăzută şi devin casanţi în timp. Dacă nu a fost efectuată o lucrare dentară (nu s-a pus coroniţă), dintele este predispus la fractură.

Fracturile pe dinţii vitali

Dinţii care nu au nervul scos sunt dinţi vitali. O fractură pe dinţii vitali este intâlnită mai ales la copii şi la sportivi, care prezintă un risc mai mare de accidentare.

Ce măsuri luăm în cazul unui dinte spart (fracturat)?

În primul rând trebuie să ştiţi că un dinte spart (fracturat) este adesea o urgenţă medicală, aşadar este indicat să vă prezentaţi cât mai repede în cabinetul medicului stomatolog.

Urmările negative ale unui dinte spart:

 • dacă se amână tratamentul, se poate ajunge la pierderea dintelui;

 • dacă dintele este vital şi fractura dentară atinge camera pulpară (zona din interiorul dintelui unde se află nervul şi vasele de sânge care hrănesc dentina – practic zona care asigură vitalitatea dintelui), durerea resimţită este puternică, acută. Durerea se accentuează la consumul de alimente dulci, acre, reci. Atenţie: există situaţii în care fractura dentară este asimptomatică, nedureroasă, ceea ce poate îngreuna diagnosticul. În această situaţie controlul stomatologic de rutină la fiecare 6 luni poate fi salvator.

 • pot apărea răni la nivelul limbii, buzelor si obrajilor, cauzate de marginile ascuţite de la nivelul fracturii dentare;

 • fractura poate fi însoţită de sângerări ale gingiei;

 • fizionomia poate fi grav afectată, mai ales dacă s-a rupt un dinte din faţă.

Tipuri de fracuri dentare şi tratamentul indicat

Există mai multe tipuri de fracturi dentare, tratamentul fiind individualizat pentru fiecare pacient în parte, în funcţie de caracterul fracturii.

Fracturile la nivelul coroniţei dintelui

1. Fisurile smalţului

Fisurile afectează smalţul şi apar ca mici “crăpături” care nu ajung la gingie şi care adesea sunt trecute cu vederea. Apar în special la adulţi, odată cu înaintarea în vârstă.

De cele mai multe ori fisurile smalţului nu necesită tratament. În cazurile severe de fisuri se poate sigila suprafaţa dintelui cu un adeziv, un material care “umple” fisurile şi previne apariţia cariilor, petelor de tutun, cola, cafea, ceai etc.

2. Fracturile smalţului

Are loc o fisură completă, practic “o bucată” din dinte se rupe. Această fractură atinge doar smalţul şi în funcţie de mărimea părţii rupte, se poate face o simplă conturare sau poate fi folosită partea ruptă pentru reataşare la dinte.

De aceea este indicat să păstraţi partea fracturată în apă distilată şi să i-o prezentaţi medicului. Nu spălaţi dintele, nici partea fracturată. Prezentaţi-vă cât mai repede la medic.

3. Fracturile coronare

Fracturile coronare pot fi necomplicate sau complicate, atunci când ating camera pulpară, dar şi corono-radiculare.

 • Fracturile coronare necomplicate: aceste fracturi au loc la nivelul coroanei dintelui (partea vizibilă a dintelui situată deasupra gingiei) şi ating dentina. Pot provoca durere, mai ales la consumul de alimente reci, acre sau dulci. Tratamentul constă în refacerea fizionomiei dintelui sau reataşarea părţii fracturate, după caz.

 • Fracturile coronare complicate ating camera pulpară. În această situaţie se procedează prin scoaterea nervului şi se recomandă punerea unei coroniţe. Uneori se poate fractura întreaga coroană dentară. În această situaţie puteţi clăti cu apă de gură şi este indicat să vă prezentaţi urgent la medic.

 • Fracturile corono-radiculare ajung pâna la rădăcina dintelui. Pot fi fracturi complete, iar stomatologul poate indica chiar extracţia dintelui respectiv.

În anumite cazuri poate fi afectată chiar alveola dentară (zona din arcada dentară în care stă rădăcina dintelui), putându-se ajunge până la avulsie (ieşirea rădăcinii din alveolă). În această situaţie se umezeşte rădăcina cu apă distilată, apoi vă prezentaţi urgent la medic. Păstraţi rădăcina în apă distilată până ajungeţi la medic. Nu vă spălaţi pe dinţi, nu curăţaţi rădăcina dentară, aceasta prezintă un strat superficial format dintr-un ţesut specializat care permite vindecarea dintelui după replantare.

Predispuşi la avulsii sunt în special copiii şi sportivii, riscul unui traumatism dentar fiind mai mare la aceştia.

Fracturile radiculare (fracturile rădăcinii dentare)

Fracturile rădăcinii pot fi corono-radiculare, despre care am discutat mai sus, sau radiculare verticale.

Acestea din urmă încep de la nivelul rădăcinii şi se extind către coroana dintelui. Sunt adesea asimptomatice şi sunt descoperite la controlul stomatologic. Pacientul poate simţi totuşi o durere în dinte atunci când consumă alimente de consistenţă mare (seminţe, covrigi, morcovi etc.) sau când strânge puternic dinţii. Tratamentul acestor fracturi constă de obicei în extracţia dintelui, recomandându-se implantul dentar sau alt tratament, după caz.

Cum prevenim spargerea dinţilor?

Pentru a evita fracturile dentare este recomandat să:

 • evitaţi folosirea dinţilor în locul unei unelte pe care nu o aveţi la îndemână;

 • evitaţi să muşcaţi din alimente dure (ca morcovi de exemplu) sau să spargeţi cu dinţii seminţe/nuci, să ţineţi pixul sau creionul între dinţi;

 • evitaţi desfacerea dopurilor de sticlă cu dinţii;

 • purtaţi de fiecare dată gutierele de protecţie dacă practicaţi sporturi de contact.

Dacă “scrâşniţi” dinţii noaptea sau în situaţii de stres, atunci suferiţi de bruxism. Persoanele cu bruxism pot suferi fisuri şi fracturi dentare, tocirea dinţilor laterali, dar şi modificări ale articulaţiei temporo-mandibulare, astfel că bruxismul nu trebuie deloc neglijat. Întrebaţi de asemenea membrii familiei dacă v-au surprins scrâşnind din dinţi. În cazul bruxismului, este recomandată purtarea unei gutiere de protecţie în timpul somnului sau în situaţii de stres.

O zi plina de zambete,

Specialist implantologie CMI Dr. Todosi, București


Pentru informatii suplimentare consulta lista completa de servicii de servicii stomatologice de implantologie si oferta de preturi si servicii de implantologie. Dacă ai o problemă sau nelămurire te rugăm sa ne contactezi pentru a stabili o consultație, un plan de tratament sau alte detalii suplimentare.


Sfaturi și noutăți

Ce este tartrul dentar?

Ce este tartrul dentar?

8 Martie 2015

Tartrul dentar (piatra dentară) poate apărea atât la adulţi, cât şi la copii, favorizând formarea...

Alături de colaboratorii mei și o echipa profesionistă de tehnicieni orice zâmbet poate fi recâștigat. Și, odată cu el, încrederea în sine.

Despre noi

Dorești sfaturi, informații suplimentare și detalii despre serviciile noastre? Solicită o consultație gratuită.

Contactează-ne!