Punți dentare

Punțile dentare reprezintă acele lucrări protetice menite să înlocuiască unul sau mai mulți dinți lipsă. Punțile dentare pot fi “sprijinite”pe dinții naturali sau pe implanturi dentare și pot fi realizate din porțelan pe mai multe tipuri de suporturi (Remanium Cr-Ni; Aur Paladiu Au-Pd; Aur Platinat Au-Pt; Zirconiu Zr), precum și în întregime din porțelan (ceramică) sau bazate pe rășini, astfel încât să se obțină cele mai bune rezultate pentru pacient.

Punți dentare

De ce este necesar să înlocuim dinții lipsă?

Cei mai mulți pacienți se prezintă în cabinetul stomatologic pentru a înlocui dinții lipsă din două motive principale: primul este cel de natură estetică, iar al doilea este de natură funcțională. Mai puțin sunt cunoscute însă complicațiile dinților lipsă, care apar mai ales când a trecut mult timp de la pierderea acestora.

Atunci când un dinte lipsește, ceilalți dinți de pe aceeași arcadă, dar și de pe arcada opusă, vor migra în încercarea de a înlocui spațiul lipsă. Aceste deplasări dentare modifică atât poziția dinților și mușcătura (ocluzia dentară), cât și spațiul unde s-ar fi putut realiza o lucrare pentru înlocuirea dintelui/dinților lipsă.

Când dinții migrează, poziția anormală a acestora favorizează formarea cariilor, fracturarea dinților, chiar pierderea acestora sau modificări ale maxilarelor și fizionomiei feței.

Lipsa unui dinte afectează și funcția masticatorie, astfel încât pacientul poate ajunge să mestece doar pe o singură parte. Acest obicei duce la formarea asimetrică a musculaturii feței și la modificări ale fizionomiei pacientului.

Iată de ce un dinte pierdut trebuie înlocuit cât de curând, pentru a evita complicațiile.

Ce sunt punțile dentare

Puntea dentară reprezintă o lucrare care conține între 3 și 4 elemente și are rolul de a înlocui unul sau mai mulți dinți lipsă.

Nu se recomandă, din motive de biomecanică și rezistență, ca o punte dentară să conțină mai mult de 4 elemente (4 dinți), altfel există risc de fisură. Dinții unei punți dentare nu prezintă spații între aceștia , lucrarea în sine fiind ca un bloc unitar. Inițial dinții se lucrau separat urmând a fi lipiți la montare, însă rezistența scăzută a acestor punți a dus la lucrarea acestora ca un singur bloc.

Pentru fixare, punțile dentare au nevoie de elemente de agregare, de „stâlpi” în limbaj popular, care pot fi reprezentați de:

  • Dinții naturali, vecini edentației (spațiului unde lipsesc dinții). În acest caz dinții vor fi frezați și transformați în bonturi dentare, iar dacă sunt deja afectați se poate pune un pivot din fibră de sticlă sau metalic. Dezavantajul acestui tip de lucrare îl reprezintă în special faptul că dinții vecini edentației, care pot fi sănătoși, vor fi compromiși. Astăzi sunt recomandate implanturile dentare, dacă pacientul poate suporta intervenția.

  • Implanturi dentare, acestea reprezentând o soluție atât pentru a proteja dinții sănătoși vecini edentației, cât și pentru cazurile când sunt mulți dinți lipsă ori nu există dinți terminali pentru montarea lucrării.

Tipuri de punți dentare

O clasificare a punților dentare se referă la modul de fixare pe elementele de agregare. Așadar se disting punți dentare intercalate și punți dentare în extensie.

Punțile dentare intercalate

Acestea se fixează în capete pe „stâlpii” lucrării, aceștia putând fi reprezentați de dinții naturali sau de implanturi.

Punțile dentare în extensie

Aceste tipuri de punți dentare prezintă la unul din capete un dinte în extensie, fiind utilizate pentru dinții terminali de pe arcadă, acolo unde nu există suport.

Materialele din care este realizat corpul punții dentare pot diferi de la caz la caz. Punțile dentare pot fi metalo-ceramice, sau pe suport de zirconiu, pot fi în întregime din ceramică sau pe bază de rășini, astfel încât lucrarea să prezinte atât un aspect cât mai natural, cât și funcționalitate optimă.

Ce presupune o punte dentară

Realizarea punții dentare presupune mai multe vizite la medicul stomatolog, în acestea stabilindu-se tipul de punte, realizându-se șlefuirea dinților suport, luarea mulajului și chiar realizarea unei punți dentare de probă, mai ales când este vorba de o lucrare pe dinții frontali.

Dacă pacientul alege realizarea lucrării pe implanturi, atunci procedura va include toți pașii realizării unui implant dentar.

Vă recomandăm să discutați cu medicul dumneavoastră orice detaliu și să nu ezitați să îi adresați orice întrebare, pentru a înțelege care sunt așteptările reale pe care trebuie să le aveți cu privire la realizarea unei punți dentare.

Pentru orice întrebare sau informație referitoare la punțile dentare, nu ezitați să ne contactați.


Punți fixe metalo-ceramice
Cazul clinic 31

Pacientul, în vârstă de 51 de ani, s-a prezentat la cabinet din motive estetice și functionale, dar mai ales din cauza durerilor insuportabile ale dinților. După stabilirea planului de tratament, am hotărât împreună cu pacientul reconstrucția cu ajutorul a două lucrari fixe (punți) metalo-ceramice (D'sign), astfel refacându-se atat ocluzia (mușcătura) corecta, cât și aspectul fizionomic. Cazul a fost cu atât mai dificil, cu cât s-a lucrat “contra cronometru”, lucrarea fiind gata în doar 3 săptămâni.

14 Martie 2015Punți fixe metalo-ceramice →


Edentație frontala
Cazul clinic 25

Pacientul s-a prezentat în cabinet cu o edentație frontala. Am optat pentru o lucrare fixă de 3 elemente metalo-ceramice (Ivoclar D'sign, pret 600 RON / element)

17 Septembrie 2014Edentație frontala →


Punte dentara din ceramică Vita pe structură metalică
Cazul clinic 24

Pacientul s-a prezentat în cabinet din motive estetice, acuzând sângerarea spontană și la periaj a gingiilor. Am îndepărtat vechea lucrare, am refăcut tratamentele și bonturile protetice. Noua lucrare protetică este realizată din ceramică Vita pe structură metalică.

17 Septembrie 2014Punte dentara din ceramică Vita pe structură metalică →


Punte dentară metalo-ceramică
Cazul clinic 19

Pacienta s-a prezentat în cabinet din motive estetice și funcționale, acuzând sângerări gingivale și un miros neplacut. Am îndepărtat vechea lucrare, am refăcut tratamentele de canal, bonturile protetice și am slefuit bonturile cu prag.

27 August 2014Punte dentară metalo-ceramică →


Punte metalo-ceramică superior și scheletată inferior
Cazul clinic 16

Pacienta s-a prezentat din motive functionale și estetice in cabinet, acuzând dureri la mai mulți dinți. Superior am realizat o lucrare metalo-ceramică fixă (ceramică Vita), iar inferior o lucrare scheletată cu sisteme speciale de prindere.

14 Iulie 2014Punte metalo-ceramică superior și scheletată inferior →


Protezare cu punte fixă metalo-ceramică
Cazul clinic 14

Pacientul, în varsta de 35 de ani, s-a prezentat în cabinet cu serioase probleme estetice și funcționale. A fost nevoie de un plan de tratament complex, tratamente de canal, extracții, refacere de bonturi, șlefuire cu prag a bonturilor. Am protezat cu o punte fixa metalo-ceramica (Ivoclar D'sign).

8 Octombrie 2013Protezare cu punte fixă metalo-ceramică →


Punte dentară fixă de Zirconiu
Cazul clinic 11

Pacientul s-a prezentat cu o edentație de lateral superior și multiple leziuni carioase în zona frontală. Am efectuat tratamentele de canal și am protezat tot grupul frontal superior printr-o punte fixa de Zirconiu.

12 Ianuarie 2013Punte dentară fixă de Zirconiu →


Punte metalo-ceramică Vita
Cazul clinic 5

Pacientul, în varsta de 35 de ani, s-a prezentat în cabinet din motive estetice, dar și funcționale. Am optat pentru o punte totală metalo-ceramică (Vita, preț 450 RON / element).

12 Decembrie 2012Punte metalo-ceramică Vita →


Punți totale superioare și inferioare
Cazul clinic 1

Pacienta s-a prezentat în cabinet din motive funcționale, dar și estetice. S-a decis tratamentul prin protezare cu doua punți totale. Superior am optat pentru o punte totală de tip Weisser (preț redus 350 RON / element). Inferior am optat pentru o punte totală metalo-ceramica (ceramică Vita, preț 450 RON / element). Pozele au fost efectuate la 1 an după cimentarea provizorie a lucrărilor, când pacienta s-a prezentat pentru cimentarea definitivă.

3 August 2011Punți totale superioare și inferioare →


Dacă ai o problemă sau nelămurire despre punți dentare te rugăm sa ne contactezi pentru a stabili o consultație, un plan de tratament sau alte detalii suplimentare.

Pentru servicii stomatologice similare în categoria Protetică consulta lista completa de servicii de stomatologie. Pentru costuri si preturi punți dentare, consulta lista completa de preturi si servicii de protetică.


Alături de colaboratorii mei și o echipa profesionistă de tehnicieni orice zâmbet poate fi recâștigat. Și, odată cu el, încrederea în sine.

Despre noi

Dorești sfaturi, informații suplimentare și detalii despre serviciile noastre? Solicită o consultație gratuită.

Contactează-ne!