Punți dentare

Punți dentare

Punțile dentare reprezintă acele lucrări protetice menite să înlocuiască unul sau mai mulți dinți lipsă. 

Ce reprezintă puntea dentară?

Puntea dentară reprezintă una dintre numeroasele mijloace de protezare fixă, utilizată în reconstrucția uneia sau mai multor unități dentare, fixându-le permanent de dinții stâlpi sau de implanturi dentare.

Aceasta este alcătuită din elemente de agregare (coroane), aplicate pe dinții ce mărginesc spațiul edentat și corpul de punte care înlocuiește propriu zis dintele lipsă.

Punțile dentare pot fi “sprijinite”pe dinții naturali sau pe implanturi dentare și pot fi realizate din porțelan pe mai multe tipuri de suporturi (Remanium Cr-Ni; Aur Paladiu Au-Pd; Aur Platinat Au-Pt; Zirconiu Zr), precum și în întregime din porțelan (ceramică) sau bazate pe rășini, astfel încât să se obțină cele mai bune rezultate pentru pacient.

Când se utilizează protetic puntea dentară?

Puntea dentară este utilizată în refacerea morfologiei, funcțiilor masticatorii și fonetice a dinților care au suferit distrucții coronare majore.

Prin designul acestei piese (2 coroane aplicate pe dinții stâlpi și unul/mai multe corpuri de punte) reface spațiu edentat și înlocuiește dintele/dinții pierduți.

De ce este necesar să înlocuim dinții lipsă?

Cei mai mulți pacienți se prezintă în cabinetul stomatologic pentru a înlocui dinții lipsă din două motive principale: primul este cel de natură estetică, iar al doilea este de natură funcțională. Mai puțin sunt cunoscute însă complicațiile dinților lipsă, care apar mai ales când a trecut mult timp de la pierderea acestora.

Atunci când un dinte lipsește, ceilalți dinți de pe aceeași arcadă, dar și de pe arcada opusă, vor migra în încercarea de a înlocui spațiul lipsă. Aceste deplasări dentare modifică atât poziția dinților și mușcătura (ocluzia dentară), cât și spațiul unde s-ar fi putut realiza o lucrare pentru înlocuirea dintelui/dinților lipsă.

Când dinții migrează, poziția anormală a acestora favorizează formarea cariilor, fracturarea dinților, chiar pierderea acestora sau modificări ale maxilarelor și fizionomiei feței.

Lipsa unui dinte afectează și funcția masticatorie, astfel încât pacientul poate ajunge să mestece doar pe o singură parte. Acest obicei duce la formarea asimetrică a musculaturii feței și la modificări ale fizionomiei pacientului.

Iată de ce un dinte pierdut trebuie înlocuit cât de curând, pentru a evita complicațiile.

Ce sunt punțile dentare

Puntea dentară reprezintă o lucrare care conține între 3 și 4 elemente și are rolul de a înlocui unul sau mai mulți dinți lipsă.

Nu se recomandă, din motive de biomecanică și rezistență, ca o punte dentară să conțină mai mult de 4 elemente (4 dinți), altfel există risc de fisură. Dinții unei punți dentare nu prezintă spații între aceștia , lucrarea în sine fiind ca un bloc unitar. Inițial dinții se lucrau separat urmând a fi lipiți la montare, însă rezistența scăzută a acestor punți a dus la lucrarea acestora ca un singur bloc.

Pentru fixare, punțile dentare au nevoie de elemente de agregare, de „stâlpi” în limbaj popular, care pot fi reprezentați de:

  • Dinții naturali, vecini edentației (spațiului unde lipsesc dinții). În acest caz dinții vor fi frezați și transformați în bonturi dentare, iar dacă sunt deja afectați se poate pune un pivot din fibră de sticlă sau metalic. Dezavantajul acestui tip de lucrare îl reprezintă în special faptul că dinții vecini edentației, care pot fi sănătoși, vor fi compromiși. Astăzi sunt recomandate implanturile dentare, dacă pacientul poate suporta intervenția.

  • Implanturi dentare, acestea reprezentând o soluție atât pentru a proteja dinții sănătoși vecini edentației, cât și pentru cazurile când sunt mulți dinți lipsă ori nu există dinți terminali pentru montarea lucrării.

Tipuri de punți dentare

O clasificare a punților dentare se referă la modul de fixare pe elementele de agregare. Așadar se disting punți dentare intercalate și punți dentare în extensie.

Punțile dentare intercalate

Acestea se fixează în capete pe „stâlpii” lucrării, aceștia putând fi reprezentați de dinții naturali sau de implanturi.

Punțile dentare în extensie

Aceste tipuri de punți dentare prezintă la unul din capete un dinte în extensie, fiind utilizate pentru dinții terminali de pe arcadă, acolo unde nu există suport.

Materialele din care este realizat corpul punții dentare pot diferi de la caz la caz. Punțile dentare pot fi metalo-ceramice, sau pe suport de zirconiu, pot fi în întregime din ceramică sau pe bază de rășini, astfel încât lucrarea să prezinte atât un aspect cât mai natural, cât și funcționalitate optimă.

Ce presupune o punte dentară

Realizarea punții dentare presupune mai multe vizite la medicul stomatolog, în acestea stabilindu-se tipul de punte, realizându-se șlefuirea dinților suport, luarea mulajului și chiar realizarea unei punți dentare de probă, mai ales când este vorba de o lucrare pe dinții frontali.

Dacă pacientul alege realizarea lucrării pe implanturi, atunci procedura va include toți pașii realizării unui implant dentar.

Vă recomandăm să discutați cu medicul dumneavoastră orice detaliu și să nu ezitați să îi adresați orice întrebare, pentru a înțelege care sunt așteptările reale pe care trebuie să le aveți cu privire la realizarea unei punți dentare.

Pentru orice întrebare sau informație referitoare la punțile dentare, nu ezitați să ne contactați.  

Programare consultație

Dorești sfaturi, informații suplimentare și detalii despre serviciile noastre? Solicită o consultație gratuită.

Loading...