Coroane din ceramică pe suport de zirconiu
Cazul 47

Coroane din ceramică pe suport de zirconiu

Cazul 47: Coroane dentare metalo-ceramice

Cazuri • 2021/08
Dinu Constantinescu
Dinu Constantinescu
Medic specialist, Stomatologie generală, Specializare implantologie

Pacienta se prezinta in cabinet din ratiuni estetice, cu discromii aparute ca rezultat al folosirii de tetraciclina in copilarie. Cu exceptia a doi incisivi (anterior tratati endodontic), toti dintii arcadei superioare se prezinta ca dinti vitali.

Solicitarea pacientei a fost aceea de a se crea fatete dentare integral ceramice, insa acest lucru nu ar fi fost posibil din cauza coloratiilor subiacente. Am optat astfel pentu coroane din ceramica pe suport de zirconiu, cu amendamentul ca interiorul tuturor coroanelor sa fie opacifiat.

S-a folosit o tehnica minim invaziva de slefuire, in care toti dintii vitali au ramas vitali sub coroane, pana in prezent. In acelasi timp prepararea dintilor pentru coroane a avut loc doar pana la primul premolar, considerand ca daca urmatorii dinti ar fi fost slefuiti, estetica nu ar fi fost cu mult imbunatatita (si am fi generat supratratament). Slefuirea s-a realizat cu prag subgingival 0.3 - 0.5 mm pentru aspectul estetic, iar coroanele finale au fost elemente de sine statatoare (coroane solo).

Amprentarea s-a realizat in aceeasi sedinta in care dintii au fost slefuiti, cu autorul scannerului digital 3Shape ce genereaza modele 3D cu o acuratete de 20 de microni.

Dupa slefuire s-au realizat o serie de coroane provizorii in cabinet, identice cu situatia initiala a pacientei (prin tehnica scutan), pana la sosirea coroanelor finale.

Coroane din ceramică pe suport de zirconiu
coroane din ceramica pe suport de zirconiu 1
coroane din ceramica pe suport de zirconiu 2
coroane din ceramica pe suport de zirconiu 3
coroane din ceramica pe suport de zirconiu 4
Imaginile sunt prezentate în ordinea evoluției tratamentului, de la situația inițială la rezultatul final.

Coroanele dentare au scopul de a readuce la forma naturală și la starea de normală funcționare, un dinte deteriorat.

Programare consultație

Dorești sfaturi, informații suplimentare și detalii despre coroane dentare metalo-ceramice? Solicită o consultație gratuită.

Loading...