Reconstituire extemporanee, pivot fibră de sticlă

Reconstituire extemporanee, pivot fibră de sticlă

Pivotul dentar se folosește atunci când coroana dintelui ce urmează a fi reconstituit este compromisă, pivotul având două părți: una ce se introduce în canalul radicular și alta ce va reprezenta suport de susținere pentru coroana dentară.

Tendința actuală în stomatologie este aceea de a lucra cu materiale "biologice", adică materiale care să fie cât mai bine acceptate de organismul uman și care totodată să redea cât mai fidel funcția organelor unde sunt folosite. În cazul nostru, pivotul dentar trebuie să fie suficient de puternic pentru a face față forțelor din timpul mestecării alimentelor, dar totodată să fie suficient de flexibil pentru a nu suprasolicita rădăcina dintelui în care a fost montat.

Pivotul din fibră de sticlă îndeplinește aceste condiții, fiind realizat dintr-un material de ultimă generație ce depășește performanțele pivotului metalic clasic. 

Când este necesar pivotul din fibră de sticlă?

Atunci când coroana dintelui este distrusă ori când  pereții rămași la nivelul acesteia nu sunt suficient de rezistenți pentru realizarea unei opturații (a unei plombe), este necesară montarea unui pivot dentar. Asemenea situații se pot întâlni în:

  •  Fracturi dentare;

  •  Carii dentare extinse;

  •  Ruperea bontului pe care a fost deja montată o lucrare dentară.

Cum se realizează reconstituirea extemporanee cu pivot din fibră de sticlă

Pentru realizarea unei astfel de intervenții este necesară o radiografie dentară, dar și devitalizarea dintelui în prealabil. Reconstituirea cu pivot din fibră de sticlă este nedureroasă, pentru că dintele are deja nervul scos și se realizează în aceeași ședință, nefiind necesare amprentarea și trimiterea mulajelor la laboratorul de tehnică dentară, ca în cazul pivoților metalici clasici. 

Se curăță canalul sau canalele radiculare, în funcție de numărul de rădăcini pe care le prezintă dintele, apoi se introduc pivoții din fibră de sticlă, la o adâncime controlată și verificată cu ajutorul radiografiei dentare. Se vor cimenta pivoții din fibră de sticlă cu un ciment dual, care se întărește parțial cu ajutorul razelor UV, urmând apoi a se întări complet în timp, realizându-se astfel și cimentarea la vârful rădăcinii, acolo unde razele UV ale lampei stomatologice nu ajung. 

Procedura este astfel finalizată în cadrul unei singure ședințe care durează în medie 30 de minute.

Care sunt avantajele alegerii unui pivot din fibră de sticlă?

Avantajele unui pivot din fibră de sticlă sunt numeroase:

  • Reconstituirea corono-radiculară cu pivot din fibră de sticlă este extemporanee, se realizează în cadrul aceleiași ședințe, fiind o procedură de scurtă durată ce scutește pacientul de zile de așteptare, cum se întâmplă în cazul pivoților metalici;

  • Este fizionomic, datorită culorii sale foarte apropiate de cea a dentinei dentare, astfel că dintele reconstituit va avea un aspect foarte natural;

  • Este flexibil, un avantaj foarte important în timp, căci nu produce fracturi radiculare - comparativ cu pivoții metalici, care datorită faptului că sunt rigizi, transmit presiunea în dinte, iar aceste presiuni pot provoca fracturi ce duc la pierderea dintelui.

  • Este rezistent în timp și nu corodează, cum se întâmplă în cazul pivoților metalici;

  • Este foarte ușor de îndepărtat și nu prezintă risc de fractură a rădăcinii;

  • Este biocompatibil și nu duce la reacții alergice – avantaj foarte important mai ales pentru persoanele ce prezintă alergii la metale;

  • Este ușor de acceptat de către pacient.

Cabinetul nostru vă oferă servicii de reconstituire corono-radiculară folosind pivoți din fibră de sticlă. Pentru mai multe detalii, nu ezitați să ne contactați.

Programare consultație

Dorești sfaturi, informații suplimentare și detalii despre serviciile noastre? Solicită o consultație gratuită.

Loading...