Albirea profesională a dinților (gutieră + pastă)

Albirea dinÈ›ilor reprezintă astăzi cel mai cerut tratament din cabinetul stomatologic privind estetica dentară. În ciuda zvonurilor care circulă printre pacienÈ›i, procedeele de albire a dinÈ›ilor nu sunt nocive pentru smalÈ›ul dentar È™i nu afectează în niciun fel sănătatea dinÈ›ilor.

Albirea profesională a dinților (gutieră + pastă)

DinÈ›ii au tendinÈ›a de a se colora atunci cand nu ii igienizaÈ›i corespunzator sau când consumaÈ›i alimente colorate, cum ar fi cafeaua, ceaiul, cola si alte produse alimentare, ce coloreaza dinÈ›ii căpătând un aspect galbui sau maroniu, inestetic È™i distruge aspectul zâmbetului.

De ce dinÈ›ii noÈ™tri îÈ™i pierd albul natural?

Odată cu înaintarea în vârstă putem observa că dinÈ›ii noÈ™tri se îngălbesnesc sau capătă chiar nuanÈ›e cenuÈ™ii ori vineÈ›ii, ceea ce numim discromia danturii. Acest proces este pe de o parte legat de „îmbătrânirea dentinei”, situaÈ›ie întâlnită în cazul persoanelor în vârstă a căror culoare dentară prinde nunaÈ›e cenuÈ™ii, dar pe de altă parte este determinat de obiceiurile fiecăruia.

Fumatul înnegreÈ™te dinÈ›ii È™i gingiile. De asemenea sunt alimente care pătează dinÈ›ii, cum ar fi ceaiurile, cafeaua, fructele de pădure, strugurii negri, viÈ™inele, ciocolata, vinul roÈ™u, rodia, sucurile, coloranÈ›ii alimentari etc. Unele medicamente pot produce discromia danturii, cum ar fi tetraciclina. Iată aÈ™adar câÈ›i factori participă la pierderea albului dentar.

Oricine poate face un tratament de albire profesională a dinților?

Din păcate tratamentul de albire a dinÈ›ilor nu este recomandat oricui. Femeile însărcinate sau care alăptează au contraindicaÈ›ie pentru utilizarea gelului de albire cu peroxid de hidrogen. De asemenea persoanele cu eroziuni dentare È™i alte afecÈ›iuni importante ale dinÈ›ilor, cu retracÈ›ie gingivală evidentă È™i boli gingivale nu pot face tratamentul de albire a dinÈ›ilor.

O contraindicaÈ›ie pentru acest tratament o prezintă È™i copiii cu vârstă mai mică de 15 ani.

Ce ar trebui să È™tiÈ›i înainte de a face un tratament de albire dentară

Gelurile de albire a dinÈ›ilor acÈ›ionează asupra substanÈ›ei organice a smalÈ›ului È™i nu asupra celei anorganice, care asigură structura de rezistență a smalÈ›ului dentar. AÈ™adar procedeele de albire dentară sunt sigure pentru sănătatea dinÈ›ilor. În substanÈ›a organică a smalÈ›ului este încadrată È™i apa, astfel că tratamentul de albire dentară poate deshidrata uÈ™or smalÈ›ul dinÈ›ilor. Această deshidratare prezintă două consecinÈ›e:

 • Poate să apară o sensibilitate dentară de scurtă durată care dispare apoi de la sine sau prin utilizarea unor geluri fluorizante în cabinetul stomatologic;

 • A doua consecință constă în contraindicaÈ›ia de a consuma lichide colorante (vin rosu, cafea, băuturi carbogazoase etc.) în următoarele două săptămâni după albirea dentară, pentru că rehidratarea smalÈ›ului se poate realiza È™i cu aceste lichide, compromiÈ›ând eficienÈ›a tratamentului de albire.

Putem astfel concluziona că albirea dentară va funcÈ›iona doar asupra dinÈ›ilor naturali. Plombele, lucrările detare, implanturile È™i faÈ›etele nu îÈ™i vor modifica culoarea după tratamentul de albire dentară.

De aceea, dacă aveÈ›i o opturaÈ›ie (plombă) sau o lucrare dentară, pot exista diferenÈ›e mai evidente între culoarea dinÈ›ilor È™i cea a plombei/lucrării în urma tratamentului de albire a dinÈ›ilor. De aceea trebuie să întrebaÈ›i medicul cu privire la aÈ™teptările reale pe care să le aveÈ›i de la un astfel de tratament.

În urma albirii profesionale, pacientul poate avea dinÈ›ii cu 3 până la 8 nuanÈ›e mai albi. Rezultatele albirii dentare depind de statusul danturii înaintea începerii tratamentului, de obiceiurile pacientului, dar È™i de nuanÈ›a de alb nativă pe care aceasta o are. Unii oameni au nativ dinÈ›ii mai albi decât alÈ›ii. Stomatologul poate recomanda între una È™i trei È™edinÈ›e de albire profesională a dinÈ›ilor.

Tipuri de tratamente pentru albirea dinților

Albirea profesională a dinților folosind geluri cu peroxid de hidrogen

Aceasta este cea mai folosită tehnică de albire dentară È™i constă în aplicarea unor geluri cu peroxid de hidrogen pe partea vizibilă a dinÈ›ilor (pe coroana dintelui). Înainte de aplicarea gelurilor de albire se vor proteja gingiile fie cu geluri speciale, fie prin intermediul unor baraje de cauciuc. Gelurile folosite în cabinetul stomatologic au o eficiență foarte mare, având o concentraÈ›ie de peroxid de până la 38%. Gelul de abire va fi păstrat pe dinÈ›i aproximativ o oră, timpul variind de la o persoană la alta, în funcÈ›ie de necesitate È™i statusul dentar al fiecăruia.

Dacă pacientul respectă acasă recomandările medicului, rezultatele tratamentului de albire profesională a dinților poate dura ani de zile.

Astăzi se folosesc acceleratori de albire a dinÈ›ilor, scurtând astfel timpul de tratament. Procedura de aplicare a gelurilor cu peroxid este aceeaÈ™i, însă acÈ›iunea acestora este accelerată folosind lămpi cu lumină specială sau laser.

Albirea profesională a dinților folosind gutiere

Gutierele sunt ca niÈ™te hăinuÈ›e personalizate pentru dinÈ›ii pacientului. Se ia o amprentă dentară care este trimisă la laboratorul de tehnică dentară unde este realizată gutiera pentru dantura pacientului. În aceste gutiere pacientul îÈ™i va pune acasă geluri de albire dentară cu concentraÈ›ie mai mică în peroxid. Astfel are loc o albire delicată È™i treptată a dinÈ›ilor, fără a fi afectată sănătatea danturii.

Gutierele se pot păstra È™i pot fi folosite la albiri ulterioare ale dinÈ›ilor, dacă dantura nu a suferit modificări între timp. Folosirea gutierelor poate fi recomandată ca metodă de întreÈ›inere a albului dentar după tratamentul cu geluri de albire, despre care am vorbit mai sus.

Metoda de albire cu lampa a devenit populara deoarece se obtin rezultate bune intr-un timp scurt si este fiabila si sigura. Aceasta este considerata cea mai sigura procedura de cosmetica dentara care da satisfactie deplina pacientilor. Metoda cu lampa este un proces de albire care se realizeaza cu ajutorul agentilor de albire ca: peroxid de hidrogen sau peroxid de carbamida.

Albirea în cabinet are loc într-o singură È™edință, astfel că după numai o ora veÈ›i avea un zâmbet mai stralucitor. În tratament se foloseÈ™te Opalescence Boost 40%, un gel de albire puÈ›in mai concentrat, care va fi activat cu ajutorul unei lămpi speciale.

Albirea la domiciliu se efectuează cu ajutorul gutierelor È™i se foloseÈ™te un gel cu o concentraÈ›ie mai redusă (Opalescence 16%) . Gutierele se poarta timp de 3-7 zile până la obÈ›inerea rezultatului dorit.

Albirea profesională a dinților cu cristale de bicarbonat de sodiu

Acest tip de tratament este recomandat persoanelor care au deja dinÈ›ii destul de albi È™i nu se pretează la un tratament cu gelurile de albire. Este utilizat un aparat special (Air flow) care foloseÈ™te aerul, apa È™i cristalele de bicarbonat de sodiu pentru a scoate petele superficiale de la nivelul smalÈ›ului. Efectul acestui tratament este delicat È™i constă în aducerea dinÈ›ilor la culoarea lor naturală, tratamentul putând fi repetat la 6 luni.

Pot exista urmări neplăcute ale albirii profesionale?

Sunt două urmări neplăcute, dar deloc grave, care pot exista în urma tratamentului de albire profesională:

 • O uÈ™oară sensibilitate dentară care dispare de la sine sau în urma unui tratament cu fluor pe care îl realizează stomatologul;

 • O uÈ™oară iritaÈ›ie gingivală care se întâlneÈ™te foarte rar È™i dispare în câteva zile.

MenÅ£inerea nuanÅ£ei albe a dinÅ£ilor acasă necesită un efort special din partea pacientului: evitarea alimentelor ÅŸi băuturilor colorante, o igienă orală impecabilă ÅŸi continuarea tratamentului efectuat în cabinet cu un tratament de albire disponibil la domiciliu.

Nu se recomanda albirea pentru

 • persoane cu dinÈ›i sensibili;
 • persoane cu gingia sensibilă sau cu gingii care se retrag;
 • cei sensibili sau alergici la substanÈ›ele produsului de albit;
 • varsta prea mică sau sarcină;
 • aÈ™teptări nerealiste;
 • fluoroza dentară;
 • coloraÈ›ie maronie data de carie;
 • coloraÈ›ie gri-albăstruie, provocată de obturaÈ›iile de amalgam.

Dacă doriti și alte informații privind tratamentele de albire profesională a dinților, nu ezitați să ne contactați.


Albirea profesională a dinților
Cazul clinic 22

17 Septembrie 2014Albirea profesională a dinților →


Albirea profesională a dinților
Cazul clinic 12

Tânăra pacientă s-a prezentat din motive estetice. În urma tratamentului de albire cu lampă (folosind Opalescence Boost), am obținut un rezultat spectaculos.

12 Iulie 2013Albirea profesională a dinților →


Dacă ai o problemă sau nelămurire despre albirea profesională a dinților (gutieră + pastă) te rugăm sa ne contactezi pentru a stabili o consultație, un plan de tratament sau alte detalii suplimentare.

Pentru servicii stomatologice similare în categoria Cosmetică dentară consulta lista completa de servicii de stomatologie. Pentru costuri si preturi albirea profesională a dinților (gutieră + pastă), consulta lista completa de preturi si servicii de cosmetică dentară.


Alături de colaboratorii mei și o echipa profesionistă de tehnicieni orice zâmbet poate fi recâștigat. Și, odată cu el, încrederea în sine.

Despre noi

Dorești sfaturi, informații suplimentare și detalii despre serviciile noastre? Solicită o consultație gratuită.

Contactează-ne!